Дали има NIE Број во Шпанија значи дека треба да плаќам данок во Шпанија?

Едноставниот одговор на ова прашање е: НЕ. Иако а NIE Бројот се повикува како а данок референтен број понекогаш, применува / има NIE Број не значи автоматски дека треба или мора да платите данок во Шпанија.

Ако ви треба NIE Број кликнете овде за да ја посетите нашата почетна страница

Данокот во Шпанија може да биде комплициран проблем затоа што ако не успеете да направите изјава или не ја платите точната сума, може да завршите со сериозна казна. Шпанската влада честопати ги менува своите даночни регулативи, што го прави многу тешко и за жителите и за нерезидентите да бидат во тек.

Клучните точки кога размислуваме за даночни работи во Шпанија се:

 • Шпанската даночна година трае од јануари до декември.
 • Во Шпанија, од жителите и нерезидентите се бара да плаќаат данок.

Секој нерезидент мора да ја направи својата годишна даночна декларација за нерезиденти до 31 декември.

Дали сум жител на данок во Шпанија сега го имам својот NIE Број?

Вие сте жител на даночни цели во Шпанија, ако:

1.) Вие поминувате повеќе од 183 дена во Шпанија во која било календарска година, без оглед на тоа дали сте регистрирани или имате NIE Број.

2.) Вие сте самовработени или на друг начин вработени во Шпанија

3.) Вашиот сопружник или децата живеат во Шпанија и вие не сте правно разделени иако може да поминете помалку од 183 дена во Шпанија.

Ова е основно упатство и МОЈ NIE препорачуваат да побарате професионален совет за данок.

Spanishителите на даноците во Шпанија се должни да плаќаат данок на доход на ниво на светски приход, кој е поделен на две категории.

1.) Приходи од општи активности- Ова вклучува приходи од вработување, пензија и приход од наемнини

2.) Приход од заштеда - Ова вклучува интерес од заштеди, исплати од дивиденда, приходи од полиси за животно осигурување и добивки остварени од отстранување и продажба на средства.

Даночни додатоци со и без а NIE Број

Даночни додатоци - Како жител ќе добиете личен додаток за шпанскиот данок на доход. (и од заштедата и од општиот приход). Овие додатоци вклучуваат возрасен додаток, додаток за брачна двојка и инвалидски додаток.

Од 2013 година, доколку сте даночен резидент во Шпанија и сопствени средства со пристап од 50,000 евра надвор од Шпанија, од вас се бара да ги пријавите овие средства според шпанскиот закон.

Пример за овие средства вклучуваат:

 • Средства што се чуваат на која било банкарска сметка
 • сопственост
 • Акции
 • полиси за животно осигурување

Не престој со а NIE Данок на број

Ако имате имот во Шпанија, мора да платите два даноци:

 1. IBI или данок на совети - Ова е данок на советот заснована врз стабилната вредност на вашиот имот
 2. Национален данок на добивка или данок на добивка од изнајмување. данок на доход го плаќаат нерезиденти кои поседуваат или изнајмен или не греач на имот.

ЗАБЕЛЕШКА: Шпанската даночна канцеларија не испраќа известувања за даночните адреси на ИБИ надвор од Шпанија. Затоа се препорачува нерезидент кој има имот во Шпанија да назначи фискален претставник. Кликнете овде за да прочитате повеќе за даночните власти во Шпанија.

Поени што треба да се имаат на ум

 1. Не мора да ве потсетиме дека должите данок во Шпанија.
 2. Ваша одговорност е да бидете сигурни дека сите плаќаат даноци.
 3. Сите даночни даноци мора да се намируваат пред да продадете или да наследите имот
 4. Неисплаќањето на даноците навреме може да резултира во камати и казни за задоцнето плаќање.

Дали треба шпански сметководител? МОЈОТ NIE препораки www.spainaccountants.com

Внатрешни врски

Како да се добие NIE Број во Малага

Како да се добие NIE Број во Benidorm

превземи NIE Форми на броеви

Е ЕТИАС исто како А. NIE број?

5 размислувања за „Дали има NIE Бројот во Шпанија значи дека треба да плаќам данок во Шпанија? “

 1. Јас штотуку ставив во моето
  Нарачајте да добиете nie број во Аликанте. Може ли да ми помогнете да ме поставите
  Како самовработен штом го имам бројот?

  1. Здраво Мики

   Откако ќе го имате вашиот NIE Број во Аликанте можеме да ви го пренесеме на нашите онлајн сметководители кои ќе ве постават со самовработување. Известете нè откако сте ги собрале вашите NIE Сертификат и ние ќе го организираме ова за вас. Лиза

 2. Здраво Лиза
  Јас се обидувам да ја пронајдам формата „контакт“ што ја спомнувате на опцијата „контакт со нас“. Но, не можејќи да го лоцира.
  Можете ли да ми оставите адреса за е-пошта за вас, ве молам или да ми испратите мејл детали?
  Многу благодарение
  Janeејн.

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени *

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Научете како се обработува вашиот коментар.